flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналітична довідка за січень – лютий 2013 року

14 травня 2013, 08:31

Аналітична довідка за січень – лютий 2013 року

          На виконання Плану роботи суду на 1 півріччя 2013 року здійснено узагальнення запитів на публічну інформацію у Донецькому апеляційному адміністративному суді за 2012 рік.

        Так, протягом 2012 року до Донецького апеляційного адміністративного суду надійшло 78 запитів на отримання публічної інформації. Відповідно до ст. 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» відповіді на запити надано протягом 5 робочих днів. 

         Слід зазначити, що в 2012 році відсутні випадки оскарження особами відповідей на інформаційні запити, які подавались до Донецького апеляційного адміністративного суду в порядку Закону України «Про доступ до публічної інформації».   

************

         Відповідно до п.2.10. Плану роботи суду на І півріччя 2013 року працівниками відділу судової статистики та узагальнення судової практики підготовлено огляд даних про стан здійснення судочинства Донецьким апеляційним адміністративним судом за 2012 рік.  

        Було проаналізовано:

-         загальні показники надходження справ за апеляційними скаргами;

-         характеристика середньомісячного надходження справ та матеріалів на одного суддю;

-         кількість справ за апеляційними скаргами, які перебували у проваджені суду;

-         результати перегляду постанов судів першої інстанції за апеляційними скаргами;

-         результати перегляду постанов суду першої інстанції по апеляційним скаргам за категоріями;

-         результати перегляду ухвал суду першої інстанції по апеляційним скаргам за видами;

-         відомості про судовий збір.

Наприкінці огляду про стан здійснення судочинства проведено аналіз факторів, що породили зміну динаміки показників судової статистики, пропозиції щодо поліпшення роботи.

**************

В січні місяці суддями Донецького апеляційного адміністративного суду             згідно п. 1.2. Плану роботи суду на І півріччя 2013 року проведено узагальнення судової практики по розгляду та вирішенню спорів, пов’язаних із стягненням адміністративно – господарських санкцій та пені за невиконання підприємствами та установами нормативу щодо створення робочих місць відповідно до частини першої статті 19 Закону України від 21.03.1991 року № 875-ХІІ «Про основи соціальної захищеності інвалідів України».

Метою цього дослідження було вивчення практики розгляду даної категорії спорів та виявлення проблемних питань у вирішенні справ за участю Донецького та Луганського обласних відділень Фонду соціального захисту інвалідів, сприяння виробленню єдиного підходу до вирішення таких справ та підвищенню якості їх розгляду.

Об’єктом дослідження були сові справи , прийнятті протягом 2012 року Донецьким та Луганським окружними адміністративними судами за результатами позовів Донецького та Луганського обласних відділень Фонду соціального захисту інвалідів про стягнення адміністративно – господарських санкцій за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів та пені, а також судові рішення Донецького апеляційного адміністративного суду за наслідками розгляду апеляційних скарг на такі судові рішення зазначених судів першої інстанції.

Результати проведено узагальнення свідчать, що суди здебільшого дотримуються вимог норм процесуального та матеріального права під час розгляду та вирішення справ, пов’язаних із стягненням адміністративно – господарських санкцій та пені за невиконання підприємствами та установами нормативу щодо створення робочих місць відповідно до частини першої статті 19 Закону України від 21.03.1991 року  № 875-ХІІ «Про основи соціальної захищеності інвалідів України».

****************

На виконання п.2.7. Плану роботи Донецького апеляційного адміністративного суду на І півріччя 2013 року керівником апарату було проаналізовано середнє навантаження на секретарів судового засідання за 2012 рік.  

          Так, штатним розписом Донецького апеляційного адміністративного суду на 2012 рік в суді передбачено 28 секретарів судового засідання. Фактично працювало у І півріччі 2012 року 26 секретарів судового засідання, протягом другого півріччя  - 24 секретаря судового засідання.

           Визначено, що секретар судового засідання здійснює свої посадові обов’язки відповідно до затверджених посадових обов’язків та ст. 63 Кодексу адміністративного судочинства України.

         При аналізі навантаження секретарів судового засідання за 2012 рік зроблено висновки, що всередньому у всіх секретарів судового засідання за рік було однакове навантаження.    

*****************

Начальником відділу планово – фінансової діяльності, бухгалтерського обліку та звітності відповідно до п. 6.1. Плану роботи суду на І півріччя 2013 року здійснено аналіз використання коштів призначених на 2012 рік.

Так, у зв’язку з несплатою ДКСУ у Донецькій області зареєстрованих зобов’язань у листопаді – грудні 2012 року, станом на 01.01.2013 року виникла кредиторська заборгованість.

Також, в органах Державної казначейської служби України незареєстрованих фінансових зобов’язань у Донецькому апеляційному адміністративному суді немає.

Небюджетної кредиторської заборгованості у Донецькому апеляційному адміністративному суді немає.

******************

            У лютому місяці 2013 року суддями Донецького апеляційного адміністративного суду зроблено аналіз судової практики Донецького апеляційного адміністративного суду по розгляду судових спорів між органами Пенсійного фонду України та Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань відповідно до п. 1.3. Плану роботи суду на І півріччя 2013 року.

          Предметна підсудність справ вищевказаної категорії віднесена до окружних адміністративних судів, правила якої в Донецькому апеляційному адміністративному окрузі не порушувались. 

В ході аналізу вбачається з статистичних та інформаційних даних, що судами першої інстанції не порушувались норми процесуального права при вирішенні питання про відкриття провадження у справі, зупинення, витребування доказів.

*******************

Відділом судової статистики та узагальнення судової практики на виконання Плану роботи Донецького апеляційного адміністративного суду на I півріччя 2013 року було проведено аналіз щодо стану надіслання копій судових рішень до Єдиного державного реєстру судових рішень (далі ЄДРСР).

 

В результаті проведення аналізу вбачається, що відсоткове співвідношення між кількістю розглянутих судом апеляційних скарг по адміністративним справам з кількістю надісланих рішень до ЄДРСР, по яким закінчено апеляційне провадження, складає 100%.

 

***********************

 

           Суддями Донецького апеляційного адміністративного суду проаналізовано стан дотримання строків розгляду адміністративних справ Донецьким апеляційним адміністративним округом у ІІ півріччі 2012 року на виконання плану роботи Донецького апеляційного адміністративного суду на 1 півріччя 2013 року.

            Аналізуючи причини порушення строку розгляду апеляційних справ суддями Донецького апеляційного адміністративного суду було встановлено, що порушення строку, визначеного ст. 195-1 КАС України, допущені в зв’язку неможливістю призначити справу в місячний термін через завантаженість, у зв’язку з знаходженням судді на лікарняному, у відпустці, складність справ, як наслідок, необхідність витребування додаткових документів.

             З урахуванням всіх обставин, вбачається, що порушення строків розгляду справ відбувалось лише з об’єктивних причин, при цьому судді Донецького апеляційного адміністративного суду вживали посилених заходів щодо зменшення залишку нерозглянутих справ на кінець 2012 року, дотримуючись строків розгляду справ.

 Також, були зроблені висновки, що з огляду на попередній аналіз стану дотримання строків розгляду адміністративних справ у Донецькому апеляційному адміністративному суді та виконання наданих рекомендацій, вважаємо, що керівництвом суду ведеться планомірна та ефективна робота  щодо організації діяльності суду з приводу розгляду справ у строки, які передбачені ст. 195-1 КАС України.

При аналізі статистичних даних по Донецькому та Луганському окружних адміністративних судах виявлено значне зменшення кількості справ, розглянутих з перевищенням встановленого строку.

Але, з огляду на попередній аналіз стану дотримання строків розгляду адміністративних справ  виявлено, що керівництвом вищевказаних судів проводиться певна робота щодо організації діяльності суду з приводу розгляду справ у строки, які передбачені ч.1 ст. 122 КАС України, враховані раніш надані рекомендації.         

**********

            Відповідно до Плану роботи Донецького апеляційного адміністративного суду на І півріччя 2013 року суддями Донецького апеляційного суду проведено аналіз розгляду справ судами Донецького апеляційного адміністративного округу за 2012 рік.

            Мета проведення аналізу  - це виявлення недоліків в роботі адміністративних судів першої та апеляційної інстанції та пропозиції щодо їх усунення.

           Так, особливістю минулого року стало те, що упродовж ІІ півріччя 2012 року суди займалися розглядом справ, пов’язаних із застосуванням положень Закону України «Про вибори народних депутатів України».  Аналіз судових рішень окружних адміністративних судів та місцевих загальних судів як окружних адміністративних судів свідчить про те, що судами правильно застосовувались положення вказаного Закону та була забезпечена реалізація права суб’єктів виборчого процесу на судовий захист в процесі виборів.

            Після проведеного аналізу були зроблені висновки, з яки вбачається, що основними факторами, які впливають на зміну динаміки показників судової статистики є неоднакове застосування судами першої та апеляційної інстанцій одних і тих самих норм матеріального права, що призводить до ухвалення різних за змістом судових рішень у подібних правовідносинах.

***********

       Відповідно до Плану роботи Донецького апеляційного адміністративного суду на І півріччя 2013 року було здійснено аналіз розгляду звернень та скарг, які надійшли до адміністративного суду у 2012 році.

Так, з аналізу вбачається суттєва тенденція зменшення надходжень звернень громадян у поточному періоду, що свідчить про покращення роботи суду.

Всі скарги та звернення розглянуті у терміни встановлені ст. 20 Закону України «Про звернення громадян». Слід зазначити позитивну тенденцію надання відповідей у термін 3-7 днів, а інколи 1 день.           

                                                                             

 

Відділ судової статистики та узагальнення судової практики

Донецького апеляційного адміністративного суду