flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судом апеляційної інстанції підтримана позиція суду І інстанції про неправомірність надання в оренду земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва Новоазовською райдержадміністрацією.

22 жовтня 2013, 11:00
  У вересні 2013 року у засобах масової інформації (Новини Донбасу) опублікована інформація про незаконність дій Новоазовської районної державної адміністрації, які полягали у переданні земель біля Азовського узбережжя в оренду громадянам без достатніх на те законних підстав.

З приводу окреслених правовідносин, Донецький апеляційний адміністративний суд повідомляє, що рішення Донецького окружного адміністративного суду, прийняте за результатом розгляду позовної заяви Маріупольського міжрайонного прокурора до Голови Новоазовської районної державної адміністрації, яким було визнано протиправним та скасовано розпорядження голови Новоазовської районної державної адміністрації «Про передачу в оренду земельних ділянок для індивідуального дачного будівництва» - залишено без змін.

Колегія суддів Донецького апеляційного адміністративного суду, проаналізувавши норми діючого законодавства, прийшла до висновку, що дійсно надання земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, для індивідуального дачного будівництва не віднесено до компетенції районних державних адміністрацій. Вирішення цих питань належить до повноважень обласних державних адміністрацій.

Також, враховуючи той факт, що передані в оренду землі за оскарженим розпорядженням є землями сільськогосподарського призначення, за висновком суду, правовий режим земель сільськогосподарського призначення не передбачає можливості їх використання для індивідуального дачного будівництва.

З огляду на вищевикладене, суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що оскаржене розпорядження прийнято з перевищенням повноважень, наданих Новоазовській районній державній адміністрації, що правомірно стало підставою для його скасування.