flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Досвід - колегам

01 квітня 2014, 15:41

 

На фото: (зліва направо) суддя ДААС Г.Міронова., в.о.голови ДААС Р.Ханова,
 заступник голови Апеляційного суду Донецької області Н.Краснощокова,
заступник голови Апеляційного суду Луганської області Т.Карайван
 
 
Близько 130 суддів місцевих як адміністративних судів Донецької та Луганської областей взяли участь у семінарі в Донецькому апеляційному  адміністративному суді в останній день березня. На семінар запрошено заступника голови Апеляційного суду Донецької області Наталію Степанівну Краснощокову, заступника голови Апеляційного суду Луганської області Тетяну Дмитрівну Карайван.
 
Тема семінару – проблемні питання, які виникають в роботі суддів під час розгляду адміністративних справ.
 
Серед питань, які стали предметом обговорення, приділено особливу увагу проблемам визначення підсудності розгляду спорів; розгляду справ,  пов’язаних із призначенням та виплатою пенсій учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС, працюючим пенсіонерам, суддям у відставці, та справ по спорах з виборчого процесу, з питань щодо сплати судового збору.
 
Готуючи аналіз причин скасування рішень місцевих як адміністративних судів Донецької та Луганської областей та застосування ними Кодексу адміністративного судочинства України,   в.о. голови суду Раїса Федорівна Ханова, суддя ДААС Галина Михайлівна Міронова ретельно вивчили всі заздалегідь надіслані суддями цих судів питання, що виникають в них у процесі судочинства та протиріччя при розгляді певної категорії справ, зокрема, визначення юрисдикції спору (у спорах про надання публічної інформації, спорах з Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, земельних спорах).
 
Так, судді Куйбишевського районного суду м.Донецька запропонували обговорити питання щодо порушення або невірного застосування судами норм матеріального та процесуального права, що призводить до неправильного вирішення питання та ухвалення незаконних судових рішень; наведення судом передчасних висновків, або таких, що не відповідаютьвстановленим обставинам; безпідставне застосування норм законодавчих актів; судді Ровеньківського міського суду Луганської області визначили як невирішене питання та неоднозначне тлумачення положень ст. 267 КАС України, тобто,  на якій стадії адміністративного процесу суд має право зобов’язати суб’єкта владних повноважень, не на користь якого ухвалене судове рішення, подати у встановлений судом строк звіт про виконання судового рішення та процесуальна можливість встановлення такого зобов’язання після ухвалення судом остаточного рішення по справі?
 
Судді Кіровського міського суду Донецької області виявили зацікавленість у правильному вирішенні питання щодо роботи перекладача у процесі. Якщо перекладач призначається за ініціативою суду, яким саме чином суд забезпечує особі перекладача? Якому органу суд надсилає ухвалу для виконання та хто має оплачувати послуги перекладача і в яких розмірах?

Активну участь у підготовці проблемних питань для обговорення на семінарі взяли судді Слов'янського міськрайонного, Краснолиманського міського, Іллічівського районного у м.Маріуполі судів Донецької області; Брянківського міського, Краснодонського міськрайонного, Краснолуцького міського  судів Луганської області.

На фото: учасники семінару - судді місцевих як адміністративних судів Донецької та Луганської областей
 
 
 
Колектив Донецького апеляційного адміністративного суду дбайливо створив умови для проведення семінару в діловій обстановці, але у дружній атмосфері: учасники мали можливість придбати юридичну літературу, торгівлю якою здійснили працівники Донецького книжкового магазину «Еридан»; випити гарячої кави або чаю за імпровізованим  фуршет-столом чи поснідати у їдальні суду.
На думку суддів-учасників, особливо молодих,  семінар - плідний, корисний, надав черговий поштовх на подальше поглиблення знань та вдосконалення практичних навичок.