flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Міжнародна конференція «Зміцнення довіри громадськості до судової влади через покращення взаємної комунікації»

26 лютого 2015, 19:12

24-25 лютого 2015 року, м. Київ:

Міжнародна конференція «Зміцнення довіри громадськості до судової влади через покращення взаємної комунікації» - пошук нових за формою  й конструктивних за змістом взаємовідносин між судовою системою та ЗМІ і громадськістю.

 

  

             Девід Вон, керівник Проекту                    Учасники міжнародної  конференції                         (Фото з газети «Закон і бізнес»)

       USAID «Справедливе правосуддя»

Пошук шляхів покращення комунікаційної політики у діяльності судів, органів суддівського самоврядування та судових установ, знайомство з передовим досвідом побудови ефективної моделі зв’язків з громадськістю в судах Сполучених Штатів Америки та Великобританії - такі головні цілі досягнуто на міжнародній конференції «Зміцнення довіри громадськості до судової влади через покращення взаємної комунікації», яка відбулася 24-25 лютого 2015року в місті Києві.

         Інтегрування правосуддя в суспільство вимагає, щоб судова влада відкрилася та вивчила, як зробити себе відомою, як сприяти прозорості судового процесу. Саме такої мети намагалися досягнути організатори конференції.

Радою суддів України спільно з Проектом агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя» та Центром суддівських студій підготовлено «Концепцію інформаційно-комунікаційної стратегії Ради суддів України»,  яка стала основою  обговорення нагальних питань щодо підвищення авторитету судової влади та відображення офіційних позицій органу суддівського самоврядування щодо мети, завдань, принципів і основних напрямків вдосконалення діяльності й формування позитивного іміджу судової системи,

Учасники конференції обговорили також Комунікаційні стратегії апеляційного суду Івано-Франківської області та Харківського апеляційного адміністративного суду щодо покращення стану зв’язків суду із громадськістю та із засобами масової інформації, як пілотних судів, що мають вже певний напрацьований досвід з цих питань. Детально проаналізували таку роботу в своїх судах заступник керівника апарату Вінницького апеляційного адміністративного суду І.Грищук, прес-секретар Львівського апеляційного адміністративного суду О.Давид.

З метою координації діяльності прес-служб і прес-секретарів судів, інших осіб, відповідальних за взаємодію із ЗМІ та громадськістю, надання їм організаційної та методичної допомоги, рішенням Ради суддів України у вересні минулого року створено Прес-центр судової влади України, діяльність якого зосереджена на таких напрямах, як комунікації з громадськістю, міжнародне співробітництво та міжнародні комунікації, моніторинг, аналітика та іміджева політика, технічне супроводження заходів тощо. Своїми думками щодо можливих варіантів належної координації діяльності у сфері комунікацій між Комітетом стратегічного розвитку та комунікацій зовнішніх стосунків, Прес-центром судової влади України та прес-секретарями у судах поділилася керівник прес-служби Вищого адміністративного суду М.Швенько.

Заступник Виконавчого директора Управління судової адміністрації Верховного суду штату Індіана, США, Девід Ремондіні обговорив з учасниками конференції роль органів суддівського самоврядування у виробленні та впровадженні ефективної комунікаційної політики із суспільством.

Поспілкувавшись із Директором з урядових та громадських зв’язків судів округу Колумбія Ліа Гуровітц, учасники конференції мали змогу детально ознайомитися із міжнародним досвідом взаємодії судів з громадськістю та роллю прес-секретарів  у використанні неформальних способів поширення інформації щодо підвищення довіри громадян до судової влади.

Проблеми взаємної недовіри та упередженості у відносинах ЗМІ і судів набирають останніми роками небажаних для суспільства форм, але безвихідність ситуації постійної конфронтації вже усвідомлена і журналістами, і суддями. Міжнародний досвід налагодження зв’язків та побудови ефективної комунікації судової влади з громадськістю в судах висвітлив на конференції Директор з комунікацій Верховного суду Великобританії  Бенджамін Уілсон.

Під час тренінгових сесій, за участі заступника головного редактора газети «Закон і бізнес» В.Богунова, журналіста «Юридичної газети» Є.Желтухіна,  учасники обговорили потенційні сфери взаємодії судів та ЗМІ, проаналізували типові проблеми, які виникають під час висвітлення резонансних справ, навчилися формувати медіа-карту, удосконалювати навички написання прес-релізів, плану дій та управління кризовими ситуаціями. 

Результатом конференції стало обговорення рекомендацій щодо подальших кроків розвитку взаємовідносин судів із громадськістю та ЗМІ.

 

 Участник конференції,

Прес-секретар ДААС

Л. Макут