flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналітична довідка за жовтень 2012 року

01 жовтня 2012, 15:08

Аналітична довідка за жовтень 2012 року

В вересні місяці суддями Донецького апеляційного адміністративного суду проаналізовано практику розгляду та вирішення адміністративними судами округу справ за участю митних органів у 1 півріччі 2012 року на виконання п. 1.2. плану роботи Донецького апеляційного адміністративного суду на ІІ півріччя 2012 року.

При аналізі було визначено, вказана тема є  досить актуальною, але кількість справ вищевказаної категорії є незначною, що дає можливість проаналізувати майже кожне судове рішення.

Митні спори, як свідчить звітність, поділяються  на спори про оскарження рішень, дій чи бездіяльності Державної митної служби та її органів щодо визначення коду товарів за УКТЗЕД, про визначення митної вартості товарів, а також на спори за зверненням Державної митної служби та її органів.

За наслідками розгляду наведених в даному узагальненні справ порушення судами першої та апеляційної інстанції приписів процесуального законодавства щодо строків розгляду справи або з інших питань встановлено не було.

В більшості справ судами першої та апеляційної інстанції однаково застосовувались приписи митного законодавства, а прийняття в деяких справах судом апеляційної інстанції нових судових рішень було пов’язано з різною оцінкою судами наявних у справах доказів.

З урахуванням введення в дію з 1 червня 2012 року нового Митного кодексу України №4495-VI від 13 березня 2012 року, дане узагальнення стане в нагоді під час розгляду справ з приводу оскарження дій митних органів вчинених до 01 червня 2012 року

        

Відділ судової статистики та узагальнення судової практики

Донецького апеляційного адміністративного суду