flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Науково-практична конференція «Конституційно-правовий статус Вищої ради юстиції: позиції теорії та практики»

10 жовтня 2012, 10:20

                                 

            5 жовтня 2012 року  у приміщенні зали засідань Вченої ради Національного університету «Одеська юридична академія» відбулася науково-практична конференція «Конституційно-правовий статус Вищої ради юстиції: позиції теорії та практики». Організаторами заходу є Вища рада юстиції, Національний університет «Одеська юридична академія» та Проект USAID «Справедливе правосуддя» .

Метою конференції було акумулювання наукових думок і результатів досліджень, пов’язаних із з’ясуванням місця Вищої ради юстиції в системі органів державної влади та обговорення можливостей подальшого вдосконалення статусу, складу та діяльності ВРЮ.

Участь у роботі конференції взяли  Голова Вищої ради юстиції, кандидат юридичних наук Володимир Колесниченко, член Вищої ради юстиції, народний депутат України, член Комітету з питань правосуддя Валерій Бондик, перший Голова Вищої ради юстиції, Голова Союзу юристів України Валерій Євдокимов, керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід М. Вон та заступник керівника проекту Наталя Петрова, професор кафедри організації судових та правоохоронних органів Національного університету «Одеська юридична академія», доктор юридичних наук Валентин Долежан, голова Київського апеляційного адміністративного суду Володимир Маслій, голова Донецького апеляційного адміністративного суду Тамара Бадахова та інші судді, науковці, експерти.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя Валерій Бондик Голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко, керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід М. Вон, Голова Союзу юристів України Валерій Євдокимов.

Зокрема, член Вищої ради юстиції, народний депутат, член Комітету з питань правосуддя Валерій Бондик відзначив, що на сьогодні серед науковців та політиків триває багато дискусій щодо існування та статусу такого конституційного органу як Вища рада юстиції, але саме Конституційна Асамблея має визначитись із цим питанням, допомогою у чому стануть думки та пропозиції наукової спільноти.

Керівник Проекту USAID «Справедливе правосуддя» Девід М. Вон сказав, що проект USAID, який працює в Україні вже шість років заради зміцнення правосуддя та підвищення прозорості та незалежності судової влади в Україні, та Вищу раду юстиції поєднує активна співпраця.

«За п'ятнадцять років діяльності Вищої ради юстиції було багато зроблено, але сьогодні на порядку денному стоять деякі питання, які потребують негайного вирішення, зокрема питання складу Вищої ради юстиції, її ролі у процесі першого призначення суддів, - зазначив Девід Вон. - І така широка дискусія дозволить виробити рекомендації з реформування статусу та діяльності Вищої ради юстиції».

Виступаючи з вітальним словом, Голова Союзу юристів України Валерій Євдокимов відмітив складність роботи судової системи під час виборчого процесу та необхідність утвердження незалежності судової влади в Україні. В.Євдокимов розповів про перші роки становлення Вищої ради юстиції як нової для України інституції, відзначивши, що її створення було продиктовано необхідністю охорони незалежності суддів, захисту їх від незаконного впливу чи звільнення. «Мусимо констатувати, що сьогодні звільнити будь-якого суддю в Україні надзвичайно легко, судді стали тією категорію посадовців, що найменше захищені законом, і часто лише Вища рада юстиції стає тим бар`єром, що унеможливлює незаконний тиск на суддю і це потрібно зберегти», - констатував Валерій Євдокимов.

За словами Володимира Колесниченка, 15 років існування Вищої ради юстиції є достатнім терміном для того, щоб можна було говорити, що зроблено за цей період і що ми чекаємо від діяльності цього конституційного органу у майбутньому. Він відзначив, що завданням конференції є не лише обговорення правових позицій з питань функціонування та реформування Вищої ради юстиції, а й напрацювання пропозицій, які будуть направлені до Конституційної асамблеї з метою врахування їх у новому проекті Конституції України.

У своєму виступі Володимир Колесниченко зазначив, що, вітаючи в цілому необхідність конституційних змін, що стосуються Вищої ради юстиції, зокрема зміни принципу формування ВРЮ, більшість у якій (11 із 20 членів), на його думку, мають складати судді, зокрема і Голова Верховного Суду України за посадою, змін потребує і підхід до дисциплінарної відповідальності суддів. Голова Вищої ради юстиції зазначив, що Вища рада юстиції сьогодні є тим органом, який передусім стає на захист інтересів суддівського корпусу та суддів.

Тому Володимир Колесниченко вважає, що до повноважень оновленої Вищої ради юстиції доцільно віднести питання притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів місцевих і апеляційних судів, прийняття остаточних рішень з питань суддівської кар’єри, впорядкування і визначення повноважень у процедурі добору кандидатів на посади суддів тощо.

За підсумками роботи конференції планується сформувати пропозиції щодо статусу та повноважень Вищої ради юстиції та передати їх до Конституційної Асамблеї.

Посилання на сайт Вищої Ради Юстиції України - http://www.vru.gov.ua.