flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

21 березня 2013 року у м. Києві відбулася Міжнародна науково-практична конференція

22 березня 2013, 12:39

                                

                                

      21 березня 2013 року у м. Києві відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Роль і місце Вищих рад юстиції у формуванні суддівського корпусу», який організовано Вищою радою юстиції за підтримки Проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливе правосуддя».

          У даному заході прийняти участь члени Вищої ради юстиції усіх каденцій, голови та заступники голів вищих судів, апеляційних судів та місцевих судів м. Києва, представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Державної судової адміністрації України, вищих навчальних закладів України, судді і представники Вищих рад юстиції інших країн та міжнародних експертних інституцій.

          Від Донецького апеляційного адміністративного суду прийняла участь - голова суду Бадахова Тамара Панасівна.

      Відкрив форум Голова Вищої ради юстиції Володимир Колесниченко. «За задумом авторів Конституції України Вища рада юстиції повинна була якісно оновити суддівський корпус та посилити його незалежність, - сказав він. - Утім становлення нового для української правової системи органу відбувалося нелегко».

       За словами Голови ВРЮ, із самого початку діяль­ності Вищої ради юстиції її статус та повноваження завжди були предметом пильного суспільного контролю та правової дискусії, підґрун­тям якої слугували неузгодженість та недосконалість законів і норм Конституції, а також прагнення більш чітко означити роль Вищої ради юстиції у судово-правовій системі країни. За час діяльності Вищої ради юстиції 12 разів вносилися зміни до Закону України «Про Вищу раду юстиції», 9 разів Конституційний Суд України розглядав положен­ня законодавства на предмет їх конституційності та офіційного тлумачення. «Значну роль у покращанні законодавства щодо діяльності ВРЮ відіграло співробітництво із Парламентською асамблеєю Ради Європи, Венеціанською Комісією та в рамках спільних програм Європейської Комісії та Ради Європи для України, і це стало поштовхом для зміни чинного законодавства відповідно до європейських стандартів, – відзначив Володимир Колесниченко. – Але і сьогодні питання щодо оптимального складу цього органу, повноважень та ролі в судовій системі країни залишається дискусійним і до кінця не вирішеним через необхідність внесення змін до Основного Закону». Утім відзначив, що змінами до Закону України "Про судоустрій і статус суддів, "Про Вищу раду юстиції" формування складу Ради було максимально наближено до рекомендацій Ради Європи.

15 років існування ВРЮ довело доцільність існування цього конституційного органу, наголосив В. Колесниченко. У майбутньому до відання Вищої ради юстиції, за його словами, слід віднести питання добору кандидатів на посаду судді, призначення суддів на посади та  звільнення з посад; переведення; здійснення дисциплінарного провадження; призначення суддів на адміністративні посади, навчання та інші. «Це не лише об’єктивна необхідність, а й одна із рекомендацій експертів Ради Європи, які наполягають на тому, що у сфері судової влади повинен бути єдиний орган, який контролюватиметься суддями, і вирішуватиме організаційні питання її діяльності, відстоюватиме її незалежність», – сказав В. Колесниченко.

Також під час конференції з вітальним словом виступили перший Голова Вищої ради юстиції, Голова Союзу юристів України, Президент Світового конгресу українських юристів Валерій Євдокимов, член Вищої ради юстиції, Голова Вищої ради юстиції у 2001-2004 роках, Голова Комітету Верховної Ради України з питань верховенства права та правосуддя Сергій Ківалов, заступник Голови Вищої ради юстиції, Голова Вищої ради юстиції у 2007-2010 роках, голова Національної асоціації адвокатів України та Ради адвокатів України Лідія Ізовітова, Голова Конституційного Суду України Анатолій Головін, член Вищої ради юстиції, Голова Верховного суду України Петро Пилипчук, Голова Вищого адміністративного суду України Ігор Темкіжев, член Вищої ради юстиції, Міністр юстиції України Олександр Лавринович, в.о. Голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ Станіслав Міщенко, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя Верховного Суду України, кандидат юридичних наук Ігор Самсін та ін.

Учасники заходу під час роботи конференції обговорили питання історії, становлення Вищої ради юстиції, способу формування, статусу Вищої ради юстиції та шляхів удосконалення законодавства у цій сфері, представники Вищих рад юстиції Турції, Грузії, Італії поділилися власним досвідом правових реформ, міжнародні експерти звернули увагу на відповідність українського законодавства європейським стандартам у сфері діяльності судової влади та Вищих рад магістратури/юстиції.

Зокрема, член Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська Комісія) Джеймс Гамільтон, виступаючи під час конференції, відзначив важливість того, аби «ніколи не губилася мета, з якою створена Вища рада юстиції», закликавши Українську державу взяти до уваги висновки та коментарі Венеціанської Комісії при реформуванні цього органу та судової системи в цілому.  Джеймс Гамільтон також наголосив на необхідності приділити увагу питанню складу Вищої ради юстиції, у якому більшість мають складати судді, обрані самими суддями, скасуванню («випробувального») призначення судді на посаду на п’ять років вперше, оскільки це є загрозою незалежного статусу судді, виконанню рекомендацій, що містяться у рішеннях Європейського суду з прав людини, зокрема, по справі О.Волкова та ін.  Суддя апеляційного суду м. Турин Джакомо Оберто також звернув увагу на те, що наразі «склад ВРЮ України не відповідає міжнародним стандартам і особливо тим стандартам, які визначені Радою Європи».  Він наголосив і на тому, що визначаючи у законодавстві правовий статус цього органу, слід виходити із розуміння, що Вища рада юстиції не повинна бути «адміністративним органом», але її діяльність не повинна базуватися на «рішеннях ззовні».

Як відзначив керівник Проекту USAID «Справеливе правосуддя» Девід М. Вон, підсумовуючи здобутки обговорення, дискусія форуму була надзвичайно різносторонньою, і це дало можливість висловити багато ідей для подальшого реформування законодавства щодо діяльності Вищої ради юстиції.

Детальніше про дискусію під час Міжнародної науково-практичної конференції «Роль і місце Вищих рад юстиції у формуванні суддівського корпусу» - у наступному числі «Вісника «Вищої ради юстиції».

Джерело - http://www.vru.gov.ua

Фото - http://www.vru.gov.ua/photogallery/300