flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Верховним Судом ухвалено зразкове рішення щодо перерахунку пенсій колишнім працівникам МВС

15 березня 2018, 17:15

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду, розглянувши 12 березня 2018 року зразкову адміністративну справу за позовом пенсіонера Міністерства внутрішніх справ України до Ліквідаційної комісії Управління МВС України у Вінницькій області прийняв рішення, що при перерахунку пенсії колишнім працівникам МВС враховуються лише виплати, встановлені поліцейським.

Позивач просив визнати протиправною бездіяльність комісії щодо нескладання нової довідки про розмір грошового забезпечення для перерахунку йому пенсії; зобов’язати комісію виготовити таку довідку і направити її до Пенсійного фонду України.

На думку позивача, комісія протиправно не включила в довідку всіх видів грошового забезпечення, які нараховувались йому під час проходження служби, та зазначила премії в розмірі, меншому від того, що отримував позивач.

Суд дійшов висновку про необґрунтованість позовних вимог і відмовив у задоволенні позову.

Судом зазначено, що відповідно до ст. 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» перерахунок пенсій особам начальницького і рядового складу міліції здійснюється з урахуванням видів грошового забезпечення, встановлених законодавством для поліцейських.

Усі призначені за цим Законом пенсії підлягають перерахунку у зв’язку з підвищенням грошового забезпечення на умовах, у порядку та розмірах, передбачених Кабінетом Міністрів України (Порядок проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 року № 45).

Згідно з цим Порядком додаткові види грошового забезпечення та премії, скасовані чи такі, що не виплачуються на момент виникнення права на перерахунок пенсії за відповідною посадою, для перерахунку пенсії не враховуються.

Таким чином, Верховний Суд дійшов висновку, що надбавка за виконання особливо важливих завдань, яку отримував позивач, правомірно не вказана в довідці про розмір грошового забезпечення, а підстав для врахування премії у розмірі, як отримував позивач, немає, оскільки таких надбавок і премій не отримували на момент перерахунку поліцейські на відповідних посадах.

 

Джерело: Веб-сайт Верховного Суду: https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/