flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щотижневий дайджест Донецького апеляційного адміністративного суду /4-8 червня 2018 року/

08 червня 2018, 15:45

Протягом тижня (4-8 червня 2018 року) на розгляд до суду надійшло 94 адміністративні справи, після апеляційного перегляду повернуто до судів першої інстанції 161 адміністративну справу. На адресу сторін у справах надіслано 692 вихідних листи, вхідної кореспонденції судом отримано в кількості 298 шт.


Загалом, тенденція щодо залишення без змін рішень судів першої інстанції Донецьким апеляційним адміністративним судом зберігалась і на першому тижні червня (4-8 червня) 2018 року, з 64 розглянутих по суті справ 51 судове рішення залишено без змін. Серед скасованих рішень - 6 скасовано із направленням справи на новий розгляд, 4 рішення змінені і лише одне скасоване з ухваленням нового рішення.

Здебільшого вказані справи були справами т.з. соціальної категорії та стосувались виплат пенсії, також значний відсоток становлять справи з податкових спорів.


Велику актуальність на теперішній час для Донецької та Луганської областей мають соціальні справи з приводу відновлення порушених прав. Так, зокрема слід зазначити, що є непоодинокі випадки відновлення порушеного права на отримання пенсії саме судами Донецького апеляційного адміністративного округу, рішення яких переглянуті Верховним Судом та залишені без змін. У якості прикладу можна навести такі справи.

  • спр. № 263/7764/17 за обставинами справи гр. Р. звернулась до суду із позовом до одного з районних УПФУ м. Маріуполя в якому вимагала поновити їй нарахування та виплату пенсії з березня 2017 року, та виплатити заборгованість за весь період затримки. Виплата пенсії була припинена на підставі протоколу у зв’язку з відсутністю позивача за місцем її проживання, як ВПО. Суди першої та апеляційної інстанцій задовольнили позов гр. Р. встановивши, що отримання пенсії є складовою її права на соціальний захист та є невід’ємним конституційним правом особи. Крім того, виплату пенсії відповідачем було припинено не на підставі, що визначені Законом, а тому, такі дії є неправомірними. Верховний Суд погодив позицію судів нижчого рівня та залишив касаційну скаргу УПФУ без задоволення.
  • спр. № 233/3657/17 має аналогічні вказаній вище справі обставини, крім додаткових позовних вимог щодо негайної сплати заборгованості за весь період та зобов’язання відповідача утриматись від подальшого призупинення виплати пенсії, які судом першої інстанції задоволені не були, в іншій частині позов задоволено, апеляційною інстанцією рішення залишено без змін. Рішення прийняті з мотивів, наведених у попередньо зазначеній справі. Верховний Суд погодив позицію судів нижчого рівня та залишив касаційну скаргу УПФУ без задоволення.
  • спр. № 243/5475/17 має аналогічні вказаній вище справі обставини, крім додаткових позовних вимог щодо зобов’язання відповідача надати суду звіт про виконання судового рішення. Судом першої інстанції позовні вимоги задоволено повністю, апеляційною інстанцією рішення залишено без змін. Касаційна скарга відповідача серед інших містила вимогу щодо зупинення виконання оскаржуваних рішень, яку задоволено не було, як і касаційну скаргу в цілому.

Прес-служба суду.