flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щотижневий дайджест Донецького апеляційного адміністративного суду /24-28 вересня 2018 року/

28 вересня 2018, 14:20

Протягом тижня (24 – 28 вересня 2018 року) на розгляд до суду надійшло 238 документів, які стосувалися розгляду адміністративних справ та роботи суду в цілому. На адресу сторін було направлено 481 вихідний лист. Після апеляційного перегляду до судів першої інстанції повернуто 198 адміністративних справ.

За поточний тиждень суддями Донецького апеляційного адміністративного суду розглянуто 89 справ, які здебільшого стосувалась податкових та соціальних спорів, зокрема перерахунку пенсі та призначення пенсії за віком. Велику актуальність для внутрішньо перемішених осіб мають справи, які стосуються виплати щомісячної адресної допомоги. Мають місце також справи щодо оскарження дій чи бездіяльності суб’єктів владних повноважень у справах про притягнення до адміністративної відповідальності зокрема за порушення ПДР.

Так, розглянувши адміністративну справу за позовом гр. Р до Військово-цивільної адміністрації м. Авдіївка, Військової частини Н про визнання бездіяльності протиправною, апеляційний суд змінив рішення суду першої інстанції в частині визначення боржника, оскільки судом першої інстанції було вирішено стягнути з Військової частини на користь позивача суму підйомної допомоги за 2017 рік. Апеляційним судом встановлено, що позивач не призначався на посаду до вказаної Військової частини, його переїзд не пов'язаний із зміною постійної дислокації військової частини, а отже позовні вимоги до цього відповідача задоволенню не підлягають. Натомість, встановлено, що позивача наказом Міністра оборони увільнено із посади у Військовій частині та відряджено до  ВЦА м. Авдіївка і рішенням апеляційного суду постановлено стягнути суму вказаної допомоги з Військово-цивільної адміністрації м. Авдіївка.

При перегляді справи за позовом гр. Н до Сіверської міської виборчої комісії встановлено порушення судом першої інстанції норм процесуального права, що тягне за собою скасування рішення та направлення справи для продовження розгляду. Позивач звернулась до суду з позовом про скасування постанови «Про визнання обраним депутатом в порядку заміщення». Судом першої інстанції  позовну заяву залишено без розгляду з підстав пропуску строку для звернення до суду, визначеного ст. 273 КАС України. Суд апеляційної інстанції вказав на помилковість висновків суду першої інстанції, щодо віднесення спірних правовідносин до таких, що пов’язані з виборчим процесом, оскільки оскаржувана постанова прийнята поза межами виборчого процесу, тому застосування строків, визначених ст. 273 КАС України є помилковим.

Також, судді Донецького апеляційного адміністративного суду взяли участь у Всеукраїнському опитуванню суддів стосовно незалежності, підзвітності та ефективності судової влади та її спроможності підтримувати верховенство права та сприяти подоланню корупції в Україні.

 

Прес-служба суду.